LA PRODUCCIÓ AUDIOVISUAL

La producció audiovisual és la realització de continguts per mitjans de comunicacions visuals, especialment cinema i televisió 





A partir de pensar una idea per fer una producció audiovisual hem de pensar com portar-la a terme, amb una planificació, que consta de: 

PREPRODUCCIÓ: La preproducció és la planificació del que farem la qual es veurà escrita en un guió, hem de buscar les localitzacions, fer la realització de un càsting per saber quins personatges intervindran, i mirar quina estructura tècnica i artística utilitzarem.

La preproducció consta d'un seguit de passos: 

El primer pas és generar un escriu curt i breu a partir d'una idea, és el que s'anomena sinopsi, la qual sintetitza els fets fonamentals de la producció. Aquesta ha de contextualitzar en quin espai estem, en quina època estem i quins personatges/objectes ens trobem. 

El segon pas  és  la realització del guió literari, en el qual transformem la sinopsi que tenim en imatge i so, i determinarà l'estètica que ha de tenir la producció que estem creant. El guió literari és el tractament audiovisual del argument, el qual s'estructurarà en seqüències numerades en un  ordre temporal. Les indicacions d'aquesta seqüència ha de ser: l'acció, que faran els personatges; l'espai, si es interior o exterior, on passarà; i el moment del dia en el que passa. El guió literari ens ha de permetre imaginar la història en imatges i sons.


*Una seqüència és una unitat d'estructura narrativa complerta, en la qual es comença i es finalitza una acció. 
*Una escena no és una unitat narrativa complerta, és el lloc on passa un tros de la acció, en la qual els plans també es van numerant.




Un cop tenim el guió literari haurem de fer el guió tècnic que el realitza el director, que seria la transcripció escrita de les imatges i sons tal i com els veurem, cada seqüència tindrà un desglossament de plans que es farà en una graella en la qual han d'haver-hi les següents indicacions, el numero de plans, la localització, la posició de la càmera, la descripció de la acció i la banda sonora (on es diu si el que sentim es un diàleg, una música o un efecte ambient) Aquesta és l'eina de treball de l'equip tècnic i artístic.

Un cop tenim fet el guió tècnic és molt útil fer el guió il·lustrat.  S'utilitza molt en produccions curtes (curtmetratges, anuncis publicitaris, videoclips).  Aquest pot anar junt amb el guió tècnic, és com una representació gràfica d'aquest.
Les característiques que ha de tenir són les següents:
Les vinyetes han de tenir la mateixa dimensió, dintre d'aquestes no es poden incloure textos ni globus, les indicacions han d'estar sempre fora de la vinyeta. Els únics signes que poden tenir són fletxes que indiquen el moviment de càmera que es farà. 
Aquestes vinyetes sempre han d'estar numerades. 


Un cop fet el guió literari i el guió tècnic hi ha una planificació del treball de com es fa la feina. És aquí on comença la part de PRODUCCIÓ.



PRODUCCIÓ: Part on es fa el rodatge del que hem dissenyat en el guió literari o tècnic en la preproducció. 
Haurem de fer un document anomenat ''guió de treball'', i l'ordena en funció de com serà la gravació. Aquest guió de treball el realitza el productor, que té la part econòmica, i el seu equip.
El desglossament de pla de treball tindrà en compte les necessitats tècniques i artístiques de les persones que treballen en la producció. Especificarà l'atretzzo, el vestuari, els permissos etc



POSTPRODUCCIÓ:  És la part d'edició de les imatges preses durant el rodatge, en la qual es selecciona el material que donem per bo. S'han de vigilar els errors de gravació (maquillatge, espai, vestuari...).
S'ha de fer un control del racord, el qual consta en mantenir la continuïtat visual de les escenes.
També és mira l'etalonatge, en el qual s'ha d'igualar la llum, i la temperatura del color entre els diferents plans.
Un cop fet això tindrem el producte final acabat, al que s'anomena màster, del qual es faran les copies per distribuïr.


 *Presa: enregistrament que fa la càmera quan gravem. 






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada